ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

100 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΡΔΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΑΝΕΣΤΙΟΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΝΤΕΣ»

Monday 12 Σεπτεμβρίου 2022
100 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΡΔΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΑΝΕΣΤΙΟΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΝΤΕΣ»

Η Θεολογική Σχολή και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), τιμώντας τη μνήμη της επετείου των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022), οργανώνουν και παρουσιάζουν, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, τη ψηφιακή ζωγραφική εγκατάσταση του καταξιωμένου αγιογράφου Γιώργου Κόρδη με τίτλο «Ανέστιοι Προσφεύγοντες».

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και προλόγισε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιος – Μελέτιος Δημόπουλος, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, κ. Χρήστος Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Διαχειρίσεως και Αξιοποιήσεως της περιουσίας του ΕΚΠΑ κ. Νικόλαος Θωμαΐδης, ο Αναπλ. Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης και εκ μέρους του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας ο Καθηγητής κ. Σωτήριος Δεσπότης. Σύντομη παρουσίαση των εικαστικών δημιουργιών του διακεκριμένου καλλιτέχνη πραγματοποίησε ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ – κριτικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης.

Μιλώντας για το έργο του ο καλλιτέχνης είπε: «Θέλησα να ψελλίσω με τον τρόπο μου και τη φωνή μου πως όσο κι αν πάντα θα υπάρχουν ανέστιοι, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εστία τους, όσα δηλαδή αγαπά η καρδιά και κάνουν τους ανθρώπους να είναι γειωμένοι, να έχουν ρίζες και να δίνουν καρπούς, στο τέλος η ζωή και το φως πάντα θα κυριαρχεί για να συνεχίζεται η αργόσυρτη πορεία της ανθρωπότητας προς μια κοινωνία ενότητας, ειρήνης και αγάπης”. Συνθετικά διάλεξα να εργαστώ οριζόντια σε ένα μόνο πλάνο χωρίς καθόλου βάθος δημιουργώντας μια στενή σκηνή θεάτρου προκειμένου το έργο να στερείται δικών του χωροχρονικών διαστάσεων και να ζει στις διαστάσεις των ζώντων θεατών. Ήθελα να φτιάξω μια πομπή που κινείται, ως η κάθοδος των Μυρίων, ακολουθώντας τη θάλασσα, προς κάποια εστία, προς την ασφάλεια και την χαρά, καταγράφοντας μέσα από μια σειρά Επιταφίων την αλλοίωση που παθαίνει η ψυχή του ανθρώπου μέσα στο κράτος του φόβου και την ανάγκη για αυτοσυντήρηση».

Εκ της Κοσμητείας