EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΘΕΑΤΡΟ - ΤΡΑΥΜΑ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ "ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ"

Sunday 31 Ιανουαρίου 2021

Στην τέταρτη συνάντηση της σειράς διαδικτυακών συνομιλιών με τον γενικό τίτλο «Θέατρο-Τραύμα-Θεραπεία» υποδεχόμαστε τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ηλία Κουνέλα, που θα μιλήσει με θέμα «Δίνοντας πρόσωπο στο κοινό».

Με την σκέψη πως είναι σημαντικότερο το να μοιράζεσαι από το να δίνεις παραστάσεις, ο Ηλίας Κουνέλας δίνει Πρόσωπο στο κοινό και το αποφορτίζει από το πρόσημο του κενού. Μας ταξιδεύει σε φυσικές σκηνογραφίες και θεατρικές εμπειρίες όπου ο ηθοποιός κι ο θεατής αποτελούν το ίδιο αγκάθι του τραύματος και ελπίζει πως ένας μόνο θεατής, μπορεί να ισούται με δέκα χιλιάδες θεατές στην Επίδαυρο.

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021, ώρα 12.00 μμ
Επιμέλεια-συντονισμός: Ιωσήφ Βιβιλάκης
Σύνδεσμος μετάδοσης: https://youtu.be/XTWxeGk4mGg
Σύνδεσμος εκδήλωσης στο Facebook: https://fb.me/e/zA3zvfkz

Οι διαδικτυακές αυτές συναντήσεις μεταδίδονται απευθείας μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Zoom και μέσω των κοινωνικών δικτύων του Τμήματος. Απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Προπτυχιακού και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, στους/στις υποψήφιους/ες διδάκτορες, στους αποφοίτους, στους φίλους του Τμήματος και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών ακολουθεί συζήτηση, στην οποία καλείστε όλοι να συμμετάσχετε.

Η συμμετοχή/παρακολούθηση είναι δωρεάν. Δεν απαιτείται εγγραφή.

Σύνδεσμοι προηγούμενων συναντήσεων
Θέατρο, δράμα και ίαση: https://youtu.be/GQzezPw2b0U
Τα αρχαία Ασκληπιεία: https://youtu.be/aCZw3hDBgko
Ο Οιδίποδας από την Κόρινθο στη Θήβα: https://youtu.be/ZWoHATRwO8o

ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΝΕΛΑΣ

Είναι απόφοιτος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Διδάσκει στην Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών (από το 2012) το μάθημα «Κλόουν / ένα μάθημα για την αποτυχία». Πρόκειται για ένα μάθημα αυτοέκθεσης που ασχολείται με πράγματα που δεν αγαπούν οι ηθοποιοί πάνω τους.
Το 2010, αφού περνάει από το εμπορικό θέατρο έχοντας συνεργαστεί ως ηθοποιός με πολλούς διακεκριμένους σκηνοθέτες και πολλές σημαντικές σκηνές, αρχίζει να ονειρεύεται ένα θέατρο δωματίου όπου το κοινό και ο θεατής θα κάθονται στο ίδιο ύψος και θα έχουν ‘κοινό ψυχικό κόστος’. Έτσι δημιουργεί ένα θέατρο ‘προσώπου’, όπου αρχίζει να δίνει νόημα ξεχωριστά στο πρόσωπο του κάθε θεατή. Υποστηρίζει πως κάθε πρόσωπο ξεχωριστά αποτελεί ένα γεμάτο θέατρο. Εγκαταλείπει τις κλασικές Ιταλικές σκηνές και δημιουργεί παραστάσεις σε φυσικές σκηνογραφίες που απευθύνονται κάθε φορά σε πολύ περιορισμένο αριθμό θεατών. Παίζει σε εγκαταλειμμένα νεοκλασικά, σε αυλές εκκλησιών, σε πλατείες, σε ταράτσες, σε φυλακές και νοσοκομεία.
Ενδεικτικά η παράσταση “ΚΗΠΟΣ – ΣΤΑΧΤΕΣ / από το βελούδινο άλμπουμ του 20ού αιώνα” (2011-2013) παίχτηκε για δύο χρόνια σε εγκαταλειμμένο νεοκλασικό στον Κολωνό, για 22 θεατές κάθε φορά.
Η παράσταση “Η 8η ΗΜΕΡΑ”, παίχτηκε σε 220 σπίτια σε όλη την Αθήνα. Η παράσταση φιλοξενούσε και φιλοξενούνταν. Μπορούσε να παιχτεί στο σαλόνι του καθενός, αλλά μπορούσες και να την επισκεφθείς σε οποιοδήποτε σαλόνι παίζονταν. Ταξίδεψε στην Κύπρο, την Θεσσαλονίκη, σε Ελληνόφωνα σπίτια της Ελβετίας και αποτέλεσε μια ξεχωριστή